Ostrzeżenie GIS 25.11
Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, z partii określonej poniżej.
Kadm wywiera szkodliwe działanie na organizm człowieka przy długotrwałym narażeniu na ten pierwiastek.
Szczegóły dotyczące produktów:
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, numer partii / najlepiej spożyć przed końcem: 01970291R / 09/2021, wyprodukowany przez Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa.
Ponadto na podstawie własnego postępowania wyjaśniającego producent podjął decyzję o wycofaniu z obrotu poszczególnych partii następujących produktów:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firma Nestlé niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partie produktów ze sprzedaży.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje prowadzony przez producenta proces wycofania z obrotu i od konsumentów partii produktów wskazanych w komunikacie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem.
Firma Nestlé prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii o kontakt z jej Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 801 333 000 lub e-mail: [email protected]
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w produkcie Sinlac oraz niektórych innych kaszkach firmy Nestlé
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
