Naukowcy z uniwersytetu w Leeds przy pomocy ludzkich nosów i metod laboratoryjnych rozłożyli zapach frytek na czynniki pierwsze, wśród których znalazły się wonie toffi, kakao, cebuli, kwiatów, sera oraz deski do prasowania.
Dodatkowo badacze stwierdzili, że ostateczna moc i kompozycja zapachu zależy w dużym stopniu od czasu smażenia frytek, temperatury tłuszczu oraz rodzaju użytych ziemniaków i oleju, bowiem zapach słabo wysmażonych frytek składa się z zaledwie 3 prostych aromatów, m.in. gorzkiego kakao, podczas gdy przedłużenie czasu smażenia wydobywa z frytek aż 9 podstawowych nut zapachowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zieliński zapomniał o synu? Gorzkie słowa syna muzyka po śmierci ukochanego wujka
- Tak malutkie dziecko Strasburgera traktuje 77-letniego tatę. Wydało się przypadkiem
- Zapendowska nie pokazuje się już publicznie. Jej ostatnie zdjęcie trafiło do sieci
- Kożuchowska z mężem sfotografowani na komunii syna. Wyglądała jak pierwsza dama |FOTO