
Opłatek - najważniejszy element wigilijnej wieczerzy - można kupić w wielu miejscach - w każdej parafii, w centrum handlowym a nawet od listonosza!
Ale można także samodzielnie zrobić opłatek wigilijny w domu. W przedświątecznym natłoku obowiązków, łatwo zapomnieć o zaopatrzeniu się w opłatek wigilijny. Opłatek można przygotować samodzielnie w domu.
Sprawdź przepis na tradycyjny opłatek wigilijny i na opłatek bezglutenowy >>>>>

Opłatek to bardzo cienki biały płatek chlebowy, przaśny (czyli niekwaszony i niesolony), wypiekany z białej mąki i wody bez dodatku drożdży. Nazwa "opłatek" pochodzi od łacińskiego słowa oblatum, co znaczy "dar ofiarny".
Tradycyjnie opłatkiem dzielą się chrześcijanie nurtu katolickiego (należącego do rzymskokatolickiego), zgromadzeni przy stole wigilijnym. Podczas dzielenia się opłatkiem składamy sobie życzenia. Zwyczaj dzielenia się opłatkiem nie jest wyłącznie polski. Spotyka się go również na Słowacji, Litwie, Białorusi, Ukrainie, w Czechach i we Włoszech.

Opłatek można przygotować samodzielnie w domu. Do pieczenia opłatka w domu można użyć gofrownicy lub patelni teflonowej.

OPŁATEK WIGILIJNY - PRZEPIS
Opłatek wigilijny sporządza się z dwóch podstawowych składników: wody oraz mąki zawierającej dużo glutenu.
Przepis na opłatek - składniki:
- 120 g mąki pszennej,
- pół szklanki wody,
- łyżka oleju.
Przepis na opłatek - wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pół szklanki wody oraz łyżkę oleju. Ciasto dokładnie wyrobić, by nie zawierało grudek. Rozrobioną masę wlać na rozgrzaną patelnię lub do gofrownicy. Piec, aż ciasto zabarwi się na żółto. Wystudzić. Po około trzech tygodniach opłatek zrobi się biały.