Ostrzeżenie GIS 27.07
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Animex Foods Sp. z o.o., ul. T. Chałubińskiego 8, 00 - 613 Warszawa wycofaniu wyprodukowanego przez nią boczku ze względu na zastosowanie do jego produkcji mieszanki przypraw zanieczyszczonej tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
W związku z powyższym Animex Foods Sp. z o.o., ul. T. Chałubińskiego 8, 00 - 613 Warszawa, Oddział w Starachowicach, ul. Krańcowa 4, 27 - 200 Starachowice, WNI 26110201 niezwłocznie po otrzymaniu informacji o zanieczyszczeniu mieszanki przypraw, zdecydował o wycofaniu następujących produktów wprowadzonych do obrotu:
Produkty podlegające wycofaniu – wyłącznie partie wskazane w powyższej tabeli – zostały wprowadzone do obrotu w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży „na wagę” na stoiskach mięsnych.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Inspekcja Weterynaryjna w porozumieniu z producentem podjęła natychmiastowe działania, podczas których ustaliła ilość produktu wprowadzonego na rynek.
Zakład niezwłocznie poinformował swoich odbiorców i klientów o wycofaniu z rynku kwestionowanego produktu. Producent poinformował o wycofaniu produktów również za pośrednictwem swojej strony internetowej:
http://www.animex.pl/oswiadczenie-w-sprawie-wycofania-produktu-z-rynku-w-zwiazku-z-ryzykiem-zanieczyszczenia-tlenkiem-etylenu-eto/
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wycofanie określonych typów boczku ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
