Ostrzeżenie GIS 28.04: „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g
Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, wykryto bakterie Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g
Numer partii: 10971
Numer serii: Seria C: 09749229
Termin przydatności do spożycia: 01.05.2021
Producent: Sokołów S.A Al. 550-lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20134001
Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firmy Sokołów S.A. i Jeronimo Martins Polska S.A. po otrzymaniu informacji o niewłaściwych wynikach badań natychmiast wszczęły procedurę wycofania z obrotu handlowego powyższej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
