1 z 12
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jajko na miękko są bogate w białko, witaminy, minerały i kwasy omega-3. Dodatkowo są łatwostrawne, mogą wspierać zdrowie serca, wzrok, odporność oraz funkcje poznawcze.
Zobaczcie, przy jakich schorzeniach warto jeść jajka szczególnie w wersji z płynnym żółtkiem. Szczegóły znajdziecie na kolejnych zdjęciach.
2 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Na co jajko dobrze wypływa?
Jedzenie jajek na miękko regularnie może wspomóc zdrowie mózgu, serca, wzroku i kości.
3 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Choroby sercowo-naczyniowe
Spożywanie jajek może obniżyć poziom cholesterolu LDL, co dobrze wpływa przy chorobach sercowo-naczyniowych. Szczególnie jajka na miękko będą najlepszym wyborem.
4 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Cukrzyca typu 2
Spożywanie jajek może być związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.