Pasternak poparzył sześć osób pracujących w polu! To wina upału [zdjęcia]
Dr Jacek Dyśko, kier. Pracowni Uprawy i Nawożenia Roślin Warzywnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach: - Pasternak zawiera glikozyd fotokumarynę, która u osób wrażliwych może wywołać chorobę zwaną fotodermatozą. Zawartość fotokumaryny zależna jest od nasłonecznienia, wilgotności i fazy rozwojowej rośliny. Z tego co wiadomo, kumaryna występuje w barszczu Sosnowskiego i jest substancją silnie parzącą. Poprzez analogię uważam, że przy tym nasłonecznieniu i przy wysokiej temperaturze, pasternak również może być przyczyną poparzeń.
Z kolei dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, uważa, że poparzenie pasternakiem jest możliwe ponieważ zawiera dużo olejków eterycznych, które mogą działać parząco, jeśli ulatniają się z rośliny w dużym stężeniu: - A tak właśnie dzieje się w upały.
I dodaje, że różne stężone olejki eteryczne mogą uczulać lub parzyć np. olejek bergamota lub neroli.