
Takie właściwości lecznicze ma pelargonia
Pelargonia czyli geranium to bardzo popularna w Polsce roślina. Można ją zobaczyć na wielu balkonach, tarasach, oknach. Ma piękne, wielobarwne kwiaty, kwitnie aż do późnej jesieni, nie ma dużych wymagań, jeśli chodzi o pielęgnację.
A do tego ma wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Zobacz, co leczy pelargonia, na co pomaga i do czego można ją wykorzystać na przykład w kuchni >>

Kwiaty pelargonii są jadalne
W zasadzie wszystkie rodzaje pelargonii są jadalne, jednak w kuchni wykorzystywane są jedynie pelargonie pachnące, ponieważ tylko one mają smak. Pelargonie pachnące doskonale nadają się do gotowania i pieczenia. Podkreślają smak potraw, a także świetnie dekorują dania.
Olejek z geranium może być wykorzystywany jako środek konserwujący żywność, gdyż zapobiega rozwojowi drobnoustrojów.

Herbata z pelargonii
Aromatyczne kwiaty pelargonii można dodawać do herbaty (także pokrojone liście wsypane do herbaty dodadzą jej aromatu).
Kwiaty i drobno posiekane liście można również wykorzystać do aromatyzowania deserów, dżemów, galaretek, ale także masła, octu, pasztetu czy dań z ryb.

Na trądzik i łupież
Zawarte w liściach pelargonii olejki eteryczne działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Pomagają leczyć infekcje skóry, w tym trądzik, opryszczkę czy łupież.
Dlatego olejku z pelargonii używa się do produkcji mydeł, płynów do ust, toników, balsamów i kremów do ciała i twarzy.