W kierowanej przez niego pracowni złotniczej powstały słynne perły sztuki jubilerskiej tzw. jaja Fabergé.
Były wykonywane na zamówienie cesarza jako prezent wielkanocny. Po raz pierwszy zaprojektowano takie jajo w 1885 roku. Do ich zrobienia jubilerzy używali złota, srebra, kamieni szlachetnych, kości słoniowej, masy perłowej, jaja były zdobione emalią.
Wariaci na drodze i ich rekordy
Jaja Faberge osiągają teraz niebotyczne ceny.
Co ciekawe sam Fabergé nie zaprojektował żadnego cesarskiego jaja wielkanocnego. Autorami projektów byli pracujący w firmie Fabergé złotnicy: Erik Kollin, Michał Perchin, Henryk Wigström, Alma Pihl. Autorstwo kilku jaj Fabergé pozostaje nieustalone.
Przez stulecia jajka Faberge były ofiarowywane przez carów rosyjskich swoim wybrankom.
Firma Fabergé otrzymała liczne nagrody na wystawach sztuki i rzemiosła za swe wyroby..
W roku 1918 w efekcie przewrotu bolszewickiego Peter Carl Fabergé był zmuszony zamknąć pracownię i sklep w Petersburgu. Opuścił Rosję sowiecką. Wyjechał do Niemiec i potem do Szwajcarii, gdzie zmarł w Lozannie. Pochowany został w Cannes na cmentarzu Grand Jas.