Tradycyjne podlaskie wędliny cieszą się dużym uznaniem wśród smakoszy. Z powodzeniem próbują odtworzyć smaki sprzed lat. Zobacz listę podlaskich producentów wędlin, którzy trafili na listę Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
Podlaskie wędliny z najlepszych surowców
Producenci wędlin z Podlasia bazują na najlepszych surowcach. Wykorzystują mięso z lokalnych ubojni, współpracują z dostawcami przypraw z regionu. Wytwarzają przepyszne wędliny z różnych rodzajów mięs:
- wieprzowiny
- drobiu
- wołowiny
- baraniny
- jagnięciny
- dziczyzny.
Tradycyjne podlaskie szynki, kiełbasy czy pasztety
Każdy znajdzie coś dla siebie. W ofercie podlaskich masarni tradycyjnych znajdziemy:
- klasyczne wędliny wędzone, np. szynkę, polędwicę, boczek
- kiełbasy - wędzone, pieczone i podsuszane (np. palcówka)
- pasztety
- klopsy
- salcesony
- kaszanki
- kumpiaki
- słoninę i inne.
Aby zobaczyć listę producentów najlepszych podlaskich wędlin, przejdź do galerii zdjęć. Znajdziesz tam ofertę, adresy i kontakty!
Przeczytaj też:
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?