
CUKIER
Ceny cukru wkrótce pójdą w górę? Jest to możliwe, nawet mimo tego, że miesiąc temu w Polsce ceny cukru osiągnęły rekordowo niski poziom - nawet poniżej 1,50 za kilogram. Takie czynniki jak susza w Europie, czy zwycięstwo prawicowego prezydenta w Brazylii mogą wkrótce przyczynić się do wzrostu cen cukru - informuje portal money.pl.
Francja, która jest największym producentem cukru w Europie ogłosiła, że rolnictwo zostało mocno narażone na szwank przez suszę, a na liście roślin dotkniętymi falami upałów znalazł się burak cukrowy zbierany jesienią.

Soki i nektary
Sadownicy boją się proponowanej podwyżki podatku VAT na soki i nektary. Chodzi o pomysł podwyższenia stawki z dotychczasowego poziomu 5 proc. do 23 proc. - czytamy na portalu Business Insider. Ministerstwo Finansów chce w ten sposób promować zdrową żywność i soki naturalne 100 proc. Branża w nowych przepisach widzi problem i spodziewa się, że klienci będą wybierać sztuczne napoje gazowane.
Wyższym podatkiem będą objęte te napoje, które zawierają więcej niż 20 proc. soku.

Wyroby medyczne
Wyższy VAT może dotknąć także producentów niektórych wyrobów medycznych. Projekt nowelizacji prawa, który powstał w ministerstwie finansów wprowadza możliwość stosowania 8-proc. stawki VAT wyłącznie do produktów stanowiących wyroby medyczne w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych. Oznacza to, że niektóre towary korzystające dotychczas z preferencji stawkowych, mogą zostać opodatkowane 23-proc. stawką VAT.

Chleb
W listopadzie 2018 roku chleb był o 8 proc. droższy w porównaniu z listopadem 2017. Bułki pszenne podrożały o 10 proc. Złożyło się na to kilka czynników, między innymi presja na podwyżki płac i problemy ze znalezieniem pracowników, a także droższa energia, mąka i benzyna. Niestety, chleb może jeszcze bardziej podrożeć, bo kończący się rok przyniósł piekarniom wzrost niemal wszystkich kosztów działalności.