9 z 12
Dobra praktyka to podstawa dla uczniów szkół...
fot. ZS Chodecz

Dobra praktyka to podstawa dla uczniów szkół przygotowujących do zawodu. Taką zasadę wyznaje dyrekcja Zespołu Szkół im. Władysława Reymonta, czyli „Reymontówki”. - Po raz trzeci nasza młodzież była na praktykach w Grecji i Portugalii - mówi Grażyna Wilińska, dyrektorka zespołu. Przyszli technicy rolnicy zdobywali wiedzę o pracy na roli w Grecji, zaś przyszli technicy żywienia - w Portugalii.

[sc]Trafili pod skrzydła wielbiciela Polski [/sc]
Przez trzy tygodnie uczniowie klasy o profilu rolniczym byli w miejscowości Olimpic Beach. Poznawali specyfikę greckiego rolnictwa oraz zwiedzali przetwórnię ryżu, kiwi, palarnię kawy, wytwórnię pasz i wytwórnię sera feta. Sadzili pomidory, paprykę, kwiaty. Właściciel hotelu „Dias”, w którym uczniowie, wraz z opiekunami, mieszkali, jest sympatykiem Polski i Polaków. - Powtarzał naszym uczniom, że powinni być dumni z tego, iż są Polakami - mówi Grażyna Wilińska. Organizował też uczniom ciekawe wyprawy, związane z praktykami zawodowymi. Dodatkową atrakcją po każdym tygodniu pracy były wyprawy turystyczne - a atrakcji turystycznych w Grecji nie brakuje! Byli między innymi w wiosce Pandeleimonas położonej u podnóża Olimpu.

[sc]Mieli praktyki w małych restauracjach [/sc]
Uczniowie z Chodcza, z klasy dla przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych, mieszkali w Apulio nad Oceanem Spokojnym. - Przez trzy tygodnie młodzież miała okazję poznać ten przepiękny kraj i jego smaki - mówi Joanna Modrzejewska, nauczycielka, która jako jeden z dwóch opiekunów towarzyszyła uczniom podczas praktyk. - Miała też okazję zmierzyć się z barierą językową, ponieważ większość Portugalczyków nie mówi po angielsku.

Młodzi ludzie pracowali w małych, rodzinnych restauracjach. Nauczyli się wiele, szczególnie przy obróbce owoców morza, ulubionego tutaj przysmaku, ale nie tylko. Zwiedzili Porto, Lizbonę, Fatimę i Bragę. Jak twierdzą uczniowie, poza praktyczną wiedzą, zyskali także wiele emocji i radości.


INFO Z POLSKI 11.05.2017 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju

10 z 12
Dobra praktyka to podstawa dla uczniów szkół...
fot. ZS Chodecz

Dobra praktyka to podstawa dla uczniów szkół przygotowujących do zawodu. Taką zasadę wyznaje dyrekcja Zespołu Szkół im. Władysława Reymonta, czyli „Reymontówki”. - Po raz trzeci nasza młodzież była na praktykach w Grecji i Portugalii - mówi Grażyna Wilińska, dyrektorka zespołu. Przyszli technicy rolnicy zdobywali wiedzę o pracy na roli w Grecji, zaś przyszli technicy żywienia - w Portugalii.

[sc]Trafili pod skrzydła wielbiciela Polski [/sc]
Przez trzy tygodnie uczniowie klasy o profilu rolniczym byli w miejscowości Olimpic Beach. Poznawali specyfikę greckiego rolnictwa oraz zwiedzali przetwórnię ryżu, kiwi, palarnię kawy, wytwórnię pasz i wytwórnię sera feta. Sadzili pomidory, paprykę, kwiaty. Właściciel hotelu „Dias”, w którym uczniowie, wraz z opiekunami, mieszkali, jest sympatykiem Polski i Polaków. - Powtarzał naszym uczniom, że powinni być dumni z tego, iż są Polakami - mówi Grażyna Wilińska. Organizował też uczniom ciekawe wyprawy, związane z praktykami zawodowymi. Dodatkową atrakcją po każdym tygodniu pracy były wyprawy turystyczne - a atrakcji turystycznych w Grecji nie brakuje! Byli między innymi w wiosce Pandeleimonas położonej u podnóża Olimpu.

[sc]Mieli praktyki w małych restauracjach [/sc]
Uczniowie z Chodcza, z klasy dla przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych, mieszkali w Apulio nad Oceanem Spokojnym. - Przez trzy tygodnie młodzież miała okazję poznać ten przepiękny kraj i jego smaki - mówi Joanna Modrzejewska, nauczycielka, która jako jeden z dwóch opiekunów towarzyszyła uczniom podczas praktyk. - Miała też okazję zmierzyć się z barierą językową, ponieważ większość Portugalczyków nie mówi po angielsku.

Młodzi ludzie pracowali w małych, rodzinnych restauracjach. Nauczyli się wiele, szczególnie przy obróbce owoców morza, ulubionego tutaj przysmaku, ale nie tylko. Zwiedzili Porto, Lizbonę, Fatimę i Bragę. Jak twierdzą uczniowie, poza praktyczną wiedzą, zyskali także wiele emocji i radości.


INFO Z POLSKI 11.05.2017 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju

11 z 12
Dobra praktyka to podstawa dla uczniów szkół...
fot. ZS Chodecz

Dobra praktyka to podstawa dla uczniów szkół przygotowujących do zawodu. Taką zasadę wyznaje dyrekcja Zespołu Szkół im. Władysława Reymonta, czyli „Reymontówki”. - Po raz trzeci nasza młodzież była na praktykach w Grecji i Portugalii - mówi Grażyna Wilińska, dyrektorka zespołu. Przyszli technicy rolnicy zdobywali wiedzę o pracy na roli w Grecji, zaś przyszli technicy żywienia - w Portugalii.

[sc]Trafili pod skrzydła wielbiciela Polski [/sc]
Przez trzy tygodnie uczniowie klasy o profilu rolniczym byli w miejscowości Olimpic Beach. Poznawali specyfikę greckiego rolnictwa oraz zwiedzali przetwórnię ryżu, kiwi, palarnię kawy, wytwórnię pasz i wytwórnię sera feta. Sadzili pomidory, paprykę, kwiaty. Właściciel hotelu „Dias”, w którym uczniowie, wraz z opiekunami, mieszkali, jest sympatykiem Polski i Polaków. - Powtarzał naszym uczniom, że powinni być dumni z tego, iż są Polakami - mówi Grażyna Wilińska. Organizował też uczniom ciekawe wyprawy, związane z praktykami zawodowymi. Dodatkową atrakcją po każdym tygodniu pracy były wyprawy turystyczne - a atrakcji turystycznych w Grecji nie brakuje! Byli między innymi w wiosce Pandeleimonas położonej u podnóża Olimpu.

[sc]Mieli praktyki w małych restauracjach [/sc]
Uczniowie z Chodcza, z klasy dla przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych, mieszkali w Apulio nad Oceanem Spokojnym. - Przez trzy tygodnie młodzież miała okazję poznać ten przepiękny kraj i jego smaki - mówi Joanna Modrzejewska, nauczycielka, która jako jeden z dwóch opiekunów towarzyszyła uczniom podczas praktyk. - Miała też okazję zmierzyć się z barierą językową, ponieważ większość Portugalczyków nie mówi po angielsku.

Młodzi ludzie pracowali w małych, rodzinnych restauracjach. Nauczyli się wiele, szczególnie przy obróbce owoców morza, ulubionego tutaj przysmaku, ale nie tylko. Zwiedzili Porto, Lizbonę, Fatimę i Bragę. Jak twierdzą uczniowie, poza praktyczną wiedzą, zyskali także wiele emocji i radości.


INFO Z POLSKI 11.05.2017 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Werbena to hit. Ale jaka? Zwróć uwagę na nazwę i nie pomyl kwiatów, bo się zdziwisz

Werbena to hit. Ale jaka? Zwróć uwagę na nazwę i nie pomyl kwiatów, bo się zdziwisz

Ranking lokat bankowych w maju 2025. Nawet 7% dla nowych klientów

Ranking lokat bankowych w maju 2025. Nawet 7% dla nowych klientów

Polecamy

Nie zabraknie gwiazd na 660-leciu Szubina. Ale jeszcze w maju sporo się będzie działo

Nie zabraknie gwiazd na 660-leciu Szubina. Ale jeszcze w maju sporo się będzie działo

Takie emerytury ZUS wypłaci w czerwcu 2025. Mamy wyliczenia i tabelę brutto i netto

Takie emerytury ZUS wypłaci w czerwcu 2025. Mamy wyliczenia i tabelę brutto i netto

Wybory prezydenckie 2025 we Włocławku. Kto wygrał? Wyniki głosowania, frekwencja

Wybory prezydenckie 2025 we Włocławku. Kto wygrał? Wyniki głosowania, frekwencja