Płyn Lugola jest uniwersalnym wykrywaczem skrobi - niestety każdej - a więc także kukurydzianej, ziemniaczanej czy sojowej. Płyn Lugola zawiera jod, który barwi skrobię na kolor fioletowy. Sam płyn ma zabarwienie rubinowo-czerwone. Białka barwią się pod wpływem płynu Lugola na brązowo. Tak więc tylko fioletowe zabarwienie próbki badanego produktu (wędliny, ketchupy, desery mleczne) świadczy o obecności w nim mąki. W przypadku wędlin należy pamiętać, że wystąpienie pojedynczych drobnych fioletowych "kropek" w plasterku kiełbasy posmarowanej płynem świadczy o zabarwieniu się skrobi kminku czy pieprzu i nie dyskwalifikuje wędliny. Natomiast pojawienie się jednolitego fioletowego zabarwienia w całym plasterku lub w znacznej jego części, świadczy o tym, że do produkcji badanej wędliny została użyta "jakaś mąka". Płyn Lugola można zamówić w aptece.
Próba z płynem Lugola
Maja
W przypadku produktów, co do których nie mamy pewności czy do ich sporządzenia nie użyto mąki - można przeprowadzić próbę z płynem Lugola.