Przepis na ogórki małosolne. Tak robią je nasze babcie

Strefa Agro
W połowie lipca zaczyna się wysyp krajowych gruntowych ogórków. pixabay.com/kasjanf
Zastanawiasz się, jak zrobić ogórki małosolne? Przepis jest bardzo prosty. Sezon ogórkowy trwa. Świeże i chrupiące ogórki w połowie lata zjadamy na świeżo, w postaci mizerii i jako ogórki małosolne. Wystarczy kilka dni w słoiku lub glinianym garnku, by uzyskać ten wyjątkowy smak. Podajemy przepisy na takie właśnie zielone warzywa. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy tylko kilku składników.

Do kupienia wciąż są polskie, gruntowe ogórki, a to dobra wiadomość dla tych wszystkich, którzy cały rok czekali, by zrobić małosolne. Przed tobą kulinarny debiut? Pomożemy! W kilku prostych krokach wyjaśniamy, jak nasze mamy i babcie robiły i robią ogórki w słonej zalewie.

Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

Przyjmujemy proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości

  • 2 gałązki kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
  • 1,5 l wody
  • opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki
  • sól - 1 czubata łyżka

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis

  1. W pierwszej kolejności ogórki rzecz jasna dokładnie myjemy. Następnie układamy je w słoju lub glinianym garnku.
  2. Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku wcześniej obieramy i kroimy na pół. Możemy teraz dodać także liście wiśni/porzeczki.
  3. Ogórki układamy dość ciasno. Przyprawy można utykać w wolnych przestrzeniach.
  4. Do wody dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr) i mieszamy.
  5. Wodę wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami, tak by były one pod powierzchnią wody.
  6. Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą. Inną opcją jest przykrycie słoika talerzem i przyciśnięcie go kamieniem lub innych, mniejszym słoikiem.

Krótki jest czas przygotowania i oczekiwania.

Ile ogórków uprawia się w Polsce?
W 2019 roku ogórki uprawiano w Polsce na powierzchni ponad 15 tys. hektarów, wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Największy areał upraw występuje w województwie mazowieckim: 3,5 tys. ha i łódzkim - 2,2 tys. ha. Najmniejsza powierzchnia, na której rosły ogórki była w województwie warmińsko-mazurskim. Z hektara średnio w kraju zebrano 14,7 tony. Cały zbiór wyniósł 222 tys. ton (dane GUS).

Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata
Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków lata pixabay.com/kasjanf

Restauratorzy załamani decyzją premiera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3