9 z 11
Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W...

8. Marynowanie

Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:

> 1 szklankę octu
> 3 szklanki wody
> 1 łyżkę soli
> 3 łyżki cukru
> pokrojoną drobno cebulę
> 2 liście laurowe
> 3 ziarna ziela angielskiego
> 8 ziaren pieprzu
> ew. 2 łyżeczki gorczycy

Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.

10 z 11
Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką...

9. Ciesz się grzybami - ale z umiarem!

Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką zawartość chityny. Nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także osoby starsze i dzieci poniżej 6 roku życia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Finał Miss Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2025. Poznaliśmy rozstrzygnięcia

Finał Miss Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2025. Poznaliśmy rozstrzygnięcia

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Polecamy

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie