Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Pierwsza sesja nowej kadencji Rady Miasta w Opatowcu. Nowy przewodniczący [ZDJĘCIA]

NOWE
Pierwsza sesja nowej kadencji Rady Miasta w Opatowcu. Nowy przewodniczący [ZDJĘCIA]

Mieszkańcy Oświęcimia ponieśli ulicami miasta gigantyczną flagę narodową. WIDEO

Mieszkańcy Oświęcimia ponieśli ulicami miasta gigantyczną flagę narodową. WIDEO

Polecamy

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów

Iga Świątek w finale turnieju w Madrycie! Kapitalny mecz w wykonaniu Polki!

Iga Świątek w finale turnieju w Madrycie! Kapitalny mecz w wykonaniu Polki!

Szef kujawsko-pomorskich terytorialsów nowym dowódcą WOT. Zobaczcie szczegóły

Szef kujawsko-pomorskich terytorialsów nowym dowódcą WOT. Zobaczcie szczegóły