Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cztery posiłki co dzień

(ban)
Czytelnicy prosili nas o przykład konkretnej diety. Dlatego dziś piszemy o jednej z nich. Nasza specjalistka od odchudzania oceniła ją dobrze.
Cztery posiłki co dzień
fot. DiGiTouch

(fot. fot. DiGiTouch )

Dieta białkowa - 4 kg w cztery tygodnie. Zbudowana jest z sycących śniadań, mięsnych obiadów i nabiałowych kolacji. Nie brakuje w niej też owoców, surówek warzywnych i sałatek. Twój codzienny jadłospis powinien składać się z czterech posiłków. Nie może w nim zabraknąć chudego mięsa, wędlin, jajek, serów i innych wyrobów mlecznych, które dostarczają organizmami dużej dawki białka. W okresie przewidzianym na utrwalenie osiągniętej wagi, w daniach obiadowych dodatkowo pojawią się kasza, ryż, makaron i ziemniaki. Każdy dzień powinnaś zacząć od herbatki ziołowej, a między posiłkami wypijać dwa litry niegazowanej wody mineralnej.

PONIEDZIAŁEK

  • Śniadanie: napar z kopru włoskiego, szklanka mleka 2% tł., 3 grzanki z 3 plasterkami polędwicy
  • Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko
  • Obiad: udko kurczaka z rożna bez skóry ( 150 g ), jarzynka z 2 czubatych łyżek marchewki z groszkiem i łyżką oleju
  • Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej

    WTOREK
  • Śniadanie: napar z anyżku, szklanka maślanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka
  • Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut
  • Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, 150 g gotowanych brokułów, pokrojona w kostkę papryka skropiona cytryną
  • Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera żółtego, 4 liście sałaty z łyżką oliwy z oliwek

    ŚRODA
  • Śniadanie: herbata z malwy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo, pomidor
  • Drugie śniadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarańcze
  • Obiad: 200 g pieczonej piersi indyka, buraczki gotowane bez zasmażki, doprawione cytryną
  • Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 łyżkami szczypiorku i dużym pomidorem

    CZWARTEK
  • Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera żółtego
  • Drugie śniadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka
  • Obiad: 150 g wątróbki drobiowej usmażonej z cebulą na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko
  • Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu

    PIĄTEK
  • Śniadanie: napar z łopianu, kawa z mlekiem 2% tł., 2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki drobiowej
  • Drugie śniadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami
  • Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 śliwkami, surówka z dwóch porów i pomidora
  • Kolacja: 150 g pieczonego pstrąga, surówka ze 100 g kapusty kiszonej i jabłka

    SOBOTA
  • Śniadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudego i 1/4 wędzonej makreli
  • Drugie śniadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwi
  • Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 100 g słodkiej kapusty
  • Kolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z łyżeczką oliwy

    NIEDZIELA
  • Śniadanie: napar z malwy, szklana mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami żółtego sera i liściem sałaty
  • Drugie śniadanie: 150 g kefiru i jabłko
  • Obiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z łyżeczką margaryny, pokrojony pomidor z cebulą
  • Kolacja: 200 g pieczonego pstrąga, 150 g surówki z selera i łyżki chrzanu
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska