Cebula - co to za warzywo
Cebula (Allium cepa) to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka – znano ją już w starożytnym Egipcie, Babilonie i Chinach. Jest to roślina dwuletnia w cyklu naturalnym, ale w uprawie traktuje się ją zwykle jako roślinę jednoroczną. Tworzy charakterystyczną, wielowarstwową cebulę pod ziemią i długie, rurkowate liście nad ziemią - te liście znamy pod nazwą "szczypiorek".
Czas wzrostu cebuli zależy od sposobu uprawy:
z dymki (małe cebulki): ok. 3–4 miesięcy od posadzenia,
z siewu nasion: ok. 5–6 miesięcy.
Kwiaty cebuli są dość niepozorne, ale urocze — tworzą kuliste baldachy składające się z drobnych, białych, fioletowych lub lekko zielonkawych kwiatków. Pojawiają się zwykle w drugim roku życia rośliny, jeśli cebula nie zostanie zebrana.


Zobacz też: Zastosuj ten trik przy winogronach w kwietniu. Dzięki temu owocują jak nigdy wcześniej
Oto trik na obfite zbiory cebuli
Choć cebula jest łatwa w uprawie, to ten nawóz sprawi, że będzie rosła duża, smaczna i jędrna. Rozsyp ten nawóz koło cebuli - sprawi, że cebul będzie mnóstwo na grządkach!
Zobacz też: Podlewam tym borówki w kwietniu, a w sezonie uginają się od owoców. Trik za 5 zł na duże i grube borówki
Właściwości zdrowotne cebuli i szczypioru
Cebula:
ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – dzięki związkom siarki i flawonoidom, np. kwercetynie,
wzmacnia odporność, wspomaga organizm w walce z infekcjami,
obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi,
chroni serce – działa przeciwzakrzepowo i wspiera układ krążenia,
zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia.
Szczypior:
jest bogaty w witaminę C, witaminę A i K oraz związki siarki,
wzmacnia odporność, poprawia kondycję skóry i wspiera zdrowie oczu,
pomaga oczyszczać organizm, wspiera pracę wątroby i trawienie,
działa lekko bakteriobójczo i odświeżająco na organizm,
jest niskokaloryczny, a pełen cennych mikroelementów, jak wapń, żelazo i potas.
