1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Wprowadzenie ryżu do jadłospisu może przynieść wiele korzyści. Lepiej jednak nie przesadzać z jego ilością. Osoby z pewnymi schorzeniami szczególnie powinny się go wystrzegać. Kto nie może jeść ryżu? Sprawdź na kolejnych slajdach naszej galerii.
2 z 8

Osoby na 2 i 3 etapie otyłości
Osoby otyłe powinny pamiętać, że ryż jest potrawą kaloryczną. Choć w niedużych porcjach oczyszcza i wspomaga odchudzanie, na 2 i 3 etapie otyłości należy uważać z jego ilością.
3 z 8

Osoby cierpiące na anemię i mające słabe zęby i kości
Brązowy ryż zawiera kwas fitynowy, który spowalnia wchłanianie żelaza i wapnia w organizmie.
4 z 8

Osoby z nietolerancją pokarmową
Osoby, które nie tolerują ryżu, narzekają po spożyciu na bóle brzucha, zgagę, mdłości czy zaparcia, powinny wykluczyć go z diety.