
KAWA Z CYTRYNĄ NA BIEGUNKĘ
Teoria, że zjedzenie drobno zmielonej kawy z dodatkiem cytryny pomoże złagodzić biegunkę to mit. W rzeczywistości efekt może być odwrotny. Kawa stymuluje jelito grube, co może przyczynić się do pogorszenia biegunki. Dolegliwości te powodują także znaczną utratę płynów, co może prowadzić do odwodnienia organizmu a moczopędne działanie kawy może jeszcze pogłębić ten stan.

KAWA Z CYTRYNĄ NA POPRAWĘ KONDYCJI SKÓRY
Zarówno kawa jak i sok z cytryny zawiera przeciwutleniacze, które mogą wpływać na zdrowy wygląd skóry. Dodatkowo znajdujący się w kawie kwas chlorogenowy poprawia przepływ krwi i nawilżenie skóry. Picie kawy może także zmniejszyć łuszczenie się skóry oraz poprawić jej gładkość. Natomiast zawarta w cytrynie witamina C może stymulować produkcję kolagenu - białka, które zapewnia skórze wytrzymałość i elastyczność oraz zmniejsza jej uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.
Nie ma jednak dowodów na to, aby łączenie kawy z cytryną przynosiło lepszy efekt niż picie tych napojów osobno.

KAWA Z CYTRYNĄ NA ZAPARCIA
Kawa i cytryna wykazują bardzo podobne do siebie właściwości prozdrowotne. Połączenie ich w jednym napoju przyspiesza metabolizm, a dzięki temu łagodzi zaparcia. Jednak właściwości te wykazuje głównie kofeina zawarta w kawie, a więc aby przyspieszyć przemianę materii oraz usprawnić spalanie tkanki tłuszczowej wystarczy sama kawa, dodatek cytryny nie ma w tym przypadku większego znaczeia.

KAWA Z CYTRYNĄ - PRZEPIS
Kawa z cytryną smakuje egzotycznie i orzeźwiająco. Do jej przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki: kawa i cytryna.
Kawę z cytryną, czyli espresso romano można przygotowywać na wiele sposobów, ale najczęściej do zaparzonego w ekspresie ciśnieniowym espresso (25-30 ml) dodaje się plasterek cytryny. Można również najpierw wlać do filiżanki sok wyciśnięty z plasterka cytryny, a następnie zaparzyć espresso. Innym sposobem jest starcie skórki z cytryny do zaparzonej kawy.