Składniki na 1 porcję:
• 120 g solonych filetów śledziowych
• przyprawa korzenna, marki CYKORIA
• goździk, marki CYKORIA
• cynamon, marki CYKORIA
• ziele angielskie, marki CYKORIA
• liść laurowy, marki CYKORIA
• gorczyca, marki CYKORIA
• sól
• ocet winny
• miód
• cebula biała i fioletowa
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• olej
• świeżo mielony pieprz
• świeży koperek bądź natka pietruszki
Moczone przez kilka godzin w wodzie filety śledziowe kroimy w języczki. Wrzucamy do miseczki, mieszamy z pokrojonymi w cieniutkie krążki cebulami białą i fioletową. Doprawiamy solidną porcją goździka, cynamonu i przyprawy korzennej, dodajemy też liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól i ocet winny oraz odrobinę oleju i przegotowanej wody. Następnie zalewamy czerwonym, wytrawnym winem i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki układamy śledzia na talerzu, delikatnie skrapiamy olejem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ozdabiamy świeżym koperkiem bądź pietruszką.