MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie w zalewie korzennej [przepis na święta]

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 120 g solonych filetów śledziowych
• przyprawa korzenna, marki CYKORIA
• goździk, marki CYKORIA
• cynamon, marki CYKORIA
• ziele angielskie, marki CYKORIA
• liść laurowy, marki CYKORIA
• gorczyca, marki CYKORIA
• sól
• ocet winny
• miód
• cebula biała i fioletowa
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• olej
• świeżo mielony pieprz
• świeży koperek bądź natka pietruszki

Moczone przez kilka godzin w wodzie filety śledziowe kroimy w języczki. Wrzucamy do miseczki, mieszamy z pokrojonymi w cieniutkie krążki cebulami białą i fioletową. Doprawiamy solidną porcją goździka, cynamonu i przyprawy korzennej, dodajemy też liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól i ocet winny oraz odrobinę oleju i przegotowanej wody. Następnie zalewamy czerwonym, wytrawnym winem i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki układamy śledzia na talerzu, delikatnie skrapiamy olejem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ozdabiamy świeżym koperkiem bądź pietruszką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska