Restauracje przedwojennego Fordonu
Fordon to jedna z najmłodszych dzielnic Bydgoszczy, bo aż do 1973 r. była osobnym miastem. To właśnie tu gościmy w dziewiątym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” razem z naszym prowadzącym, Rafałem Godziemskim.
Szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” opowiada o historii miasteczka. Także tej kulinarnej.
- Przed wojną miasteczko miało swoje kulinarne tradycje. W latach 30. w szczytowym okresie, mieściło się w nim aż 7 barów i restauracji! W tym budynku jedną z nich prowadził Franciszek Płotka. W podwórzu znajdowała się destylarnia, gdzie produkowano ziołowy likier „Wyszogrodzianka” – nazwa pochodziła od pobliskiego Wyszogrodu - mówi Rafał.
Spacer po Starym Fordonie
W odcinku pojawia się gość specjalny. Damian Rączka, autor przewodnika po Starym Fordonie, oprowadzi Rafała Godziemskiego po zakątkach dzielnicy, m.in. po okolicach fordońskiego więzienia, które dawniej służyło w zupełnie innym celu.
Najnowszy odcinek to także okazja do ugotowania czegoś smakowitego w szczególnej scenerii. Tym razem jest to budynek dawnej synagogi, wybudowanej w pierwszej połowie XIX w. Wówczas budynek posiadał 12 wielkich okien symbolizujących wszystkie plemiona Izraela. Synagogę zamknięto w 1932 r. w związku z emigracją członków fordońskiej gminy go dużych miast.
PRZEPIS
Pierożki a la kreplach z szynką gospodarską i wątróbką w czerwonym barszczu
Ciasto
- 400g mąki
- 1 jajko
- Ok 150ml goracej wody
- Sól
- 1 łyzka oleju
_____________________________________________
Nadzienie do pierożków
- 200g szynki gospodarskiej
- 100g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz czarny
- 50g ziemniaków gotowanych
- 10 g suszonych grzybów
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Gotowane jajko
Podajemy z czerwonym barszczem lub mocnym rosołem drobiowym
Zapraszamy do wspólnej podróży po Fordonie!
Odcinek kręcony przy współpracy z:
Prosiaczek
Auchan