Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 9, Fordon

Artykuł sponsorowany Materiał informacyjny Smaki Kujaw i Pomorza
W dziewiątym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” zabieramy Was do Fordonu, dzielnicy Bydgoszczy, która kryje w sobie wiele ciekawostek. Gotujemy tym razem w dawnym budynku synagogi, a naszemu prowadzącemu towarzyszy gość specjalny.

Restauracje przedwojennego Fordonu

Fordon to jedna z najmłodszych dzielnic Bydgoszczy, bo aż do 1973 r. była osobnym miastem. To właśnie tu gościmy w dziewiątym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” razem z naszym prowadzącym, Rafałem Godziemskim.
Szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” opowiada o historii miasteczka. Także tej kulinarnej.
- Przed wojną miasteczko miało swoje kulinarne tradycje. W latach 30. w szczytowym okresie, mieściło się w nim aż 7 barów i restauracji! W tym budynku jedną z nich prowadził Franciszek Płotka. W podwórzu znajdowała się destylarnia, gdzie produkowano ziołowy likier „Wyszogrodzianka” – nazwa pochodziła od pobliskiego Wyszogrodu - mówi Rafał.

Spacer po Starym Fordonie

W odcinku pojawia się gość specjalny. Damian Rączka, autor przewodnika po Starym Fordonie, oprowadzi Rafała Godziemskiego po zakątkach dzielnicy, m.in. po okolicach fordońskiego więzienia, które dawniej służyło w zupełnie innym celu.

Najnowszy odcinek to także okazja do ugotowania czegoś smakowitego w szczególnej scenerii. Tym razem jest to budynek dawnej synagogi, wybudowanej w pierwszej połowie XIX w. Wówczas budynek posiadał 12 wielkich okien symbolizujących wszystkie plemiona Izraela. Synagogę zamknięto w 1932 r. w związku z emigracją członków fordońskiej gminy go dużych miast.


PRZEPIS

Pierożki a la kreplach z szynką gospodarską i wątróbką w czerwonym barszczu
Ciasto

  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • Ok 150ml goracej wody
  • Sól
  • 1 łyzka oleju

_____________________________________________
Nadzienie do pierożków

  • 200g szynki gospodarskiej
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 50g ziemniaków gotowanych
  • 10 g suszonych grzybów
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Gotowane jajko

Podajemy z czerwonym barszczem lub mocnym rosołem drobiowym

Zapraszamy do wspólnej podróży po Fordonie!

Odcinek kręcony przy współpracy z:
Prosiaczek
Auchan

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska