Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odc. 41 - Grębocin, cz. 1. Poznaj tajemnice ery Gutenberga

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Dzisiaj jesteśmy w Grębocinie w powiecie toruńskim i gotujemy w miejscu niezwykłym: Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa.

Tajniki warsztatu drukarza

Muzeum istnieje od 2004 roku. Mieści się – uwaga - w dawnym kościele. Od 1565 roku gotycka świątynia była ewangelicka, wcześniej przez 300 lat rzymsko-katolicka. Funkcji sakralnej została pozbawiona w latach 20. XX wieku. Od tego czasu popadała w ruinę.

Na szczęście została uratowana przez Fundację Świątynia Sztuki. To ona dba o to, by zwiedzający wychodzili z muzeum z porcją wiedzy i wielu ciekawostek. Zwiedzać można trzy działy: drukarski, papierniczy i piśmienniczy. Oprócz tego można brać udział także w warsztatach, podczas których można m.in. poznawać tajniki warsztatu renesansowego drukarza.

Drukarska rewolucja

Dziś w muzeum znajdują się unikatowe w Polsce prasy drukarskie. Druk to oczywiście wynalazek Johannesa Gutenberga. Powstanie czcionki drukarskiej zrewolucjonizowało świat.

- Niektórzy uważają, że rok 1440, w którym wynaleziono prasę drukarską jest datą graniczną średniowiecza i renesansu. Od tego czasu książki były znacznie tańsze, dostęp do wiedzy stał się łatwiejszy, idee przenikały w przestrzeni znacznie szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Zaczęła się era komunikacji masowej, która trwale zmieniła strukturę społeczeństwa – opowiada Rafał Godziemski.

Tym razem przygotowuje…

Dziadkowe kabanosy podane z pomidorami i pieczarkami

  • Dziadkowy kabanos PROSIACZEK
  • Olej do smażenia
  • Łyżka posiekanej cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Pestki dyni
  • Pieprz ziołowy CYKORIA
  • Sól morska CYKORIA
  • Pieprz kolorowy CYKORIA
  • Majonez Pomorski Extra OCETIX
  • Natka pietruszki
  • Papryka wędzona CYKORIA
  • 2 pomidory
  • 3 pieczarki
  • Starty ser śmietankowy
  • Kilka oliwek

Sos

  • Oliwa z oliwek
  • Olej
  • Musztarda sarepka OCETIX
  • Natka pietruszki
  • Pieprz kolorowy CYKORIA
  • Sól morska CYKORIA
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • Łyżeczka miodu

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek
Cykoria
Ocetix

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska