
WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE
Wśród frykasów, które można znaleźć w tradycji Kujawsko-Pomorskiego na liście ministerialnej, są m.in. lody koronowskie, ser kozi z Mikanowa, owijunki, karp nakielski, pierniki z Torunia, szary smalec po kujawsku, księżycówka z Kujaw, ciechocińska sól oraz mniszek bronisławski.

WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE
Wśród skarbów Małopolski z tych tradycyjnych można spróbować m.in. bryndzy podhalańskiej, oscypka, redykołki, kiełbasianki z Rajbrotu, boczku domowego z Kasinki, nadwiślańskiego ogórka konserwowego z Kanny, kołacza razowego na słono, bajgla z Kazimierza, masła rzuchowskiego, klusek tlonych z Luszowic, soli wielickiej oraz wiśnickiego makaronu domowego tradycyjnego.

WOJEWÓDZTWO PODLASKIE
Na Podlasiu koniecznie warto spróbować produktów z listy takich, jak m.in. klinek z Łap, ser koryciński, kumpiak podlaski, kruszewska kapusta kiszona, mielnicki korowaj weselny, masło z Hajnówki, miód augustowski oraz podlaska samogonka zbożowa.

WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE
Na Lubelszczyźnie wśród tradycyjnych produktów są m.in. kefir nadwiślański, ser zabłocki, kiełbasa z Dratowa, karasie z Polesia, pełnoziarniste mąki z Zabłocia, ćwikła z Werbkowic, jabłka kraśnickie, bezy z Ostrowa Lubelskiego, lubelska gryczanka drożdżowa, olej Świąteczny Roztoczański, miód rzepakowy z Roztocza oraz baranowskie grzyby.