5 z 25
Zagrożenie:...

Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety. Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g
Numer partii: 2261003155
Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020
Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Giżycku powiadomił o przedmiotowej sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu oraz Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu właściwego terenowo ze względu na siedzibę dystrybutora. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie w ramach postępowania administracyjnego w dniu 14.10.2020r. wydał decyzję w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu z obrotu oraz polecił przeprowadzenie urzędowej kontroli zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie. Zaplanował również pobór próbek urzędowych wymazów środowiskowych w kierunku Salmonella Spp. oraz pobór próbek produktu gotowego. Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

6 z 25
Zagrożenie:...

Akcesoria kuchenne – Łopatka

Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z łopatki do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Akcesoria kuchenne – Łopatka
Kod kreskowy: 8718158001450
Dystrybutor: Firma Igmar Sp. jawna, Dąbrówka 103a, 38-211 Jasło

Opis produktu – Łopatka o barwie czarnej z poliamidu z rączką wykonaną z metalu w kolorze srebrnym i uchwytem do powieszenia. Długość łopatki 33 cm. Na uchwycie tłoczenie: 210°C 1410 °F oraz symbol dopuszczający wyrób do kontaktu z żywnością.

7 z 25
Zagrożenie:...

Bazylia otarta

Zagrożenie:
W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.

Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Bazylia otarta
Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka

Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.

8 z 25
Zagrożenie:...

Buraczki tarte o smaku łagodnym

Zagrożenie:
Możliwa obecność szkła w produkcie, co wiąże się z ryzykiem zranienia przewodu pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Buraczki tarte o smaku łagodnym marki „Zaczarowany Ogród”
Producent – Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego UNISŁAW Sp. z o. o. ul. Chełmińska 1, 86-260 Unisław
Dystrybutor: Polo Market Sp. z o.o., Giebnia 20, 88-170 Pakość
Numer partii produkcyjnej: 11.2020 B 20118
Najlepiej spożyć przed końcem: 11.2020

Pozostało jeszcze 16 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wybory prezydenckie 2025 - frekwencja w Polsce do godz. 12:00

Wybory prezydenckie 2025 - frekwencja w Polsce do godz. 12:00

Zlot Szlakiem Twierdzy Chełmno. Parada i występy na Rynku. Mamy zdjęcia

Zlot Szlakiem Twierdzy Chełmno. Parada i występy na Rynku. Mamy zdjęcia

Terenowa Masakra w Myślęcinku. Kilkadziesiąt przeszkód i ekstremalnie trudny teren

Terenowa Masakra w Myślęcinku. Kilkadziesiąt przeszkód i ekstremalnie trudny teren

Zobacz również

Rak nerki zwykle rozwija się po cichu. Takie są pierwsze objawy raka nerki

Rak nerki zwykle rozwija się po cichu. Takie są pierwsze objawy raka nerki

Terenowa Masakra w Myślęcinku. Kilkadziesiąt przeszkód i ekstremalnie trudny teren

Terenowa Masakra w Myślęcinku. Kilkadziesiąt przeszkód i ekstremalnie trudny teren