
Jedzenie jajek może pomóc w utracie wagi. Jak? Sprawdź to teraz na kolejnych slajdach >>>>>

Jajka przyspieszają metabolizm
Żywność wysokobiałkowa może pomóc spalić więcej kalorii poprzez podkręcanie metabolizmu. Efekt termiczny pożywienia to ilość energii, jaką organizm musi wydatkować na strawienie, transport, wchłonięcie i magazynowanie składników odżywczych. Białko ma najwyższy efekt termiczny w porównaniu z węglowodanami i tłuszczami. W szczególności procesy metaboliczne obejmujące białka wymagają około 20-30 proc. spożywanych kalorii, co oznacza, że spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak jajka, zapewnia dobry impuls do spalania większej ilości kalorii i osiąganie celów związanych z odchudzaniem.

Jajka są stosunkowo niskokaloryczne.
Surowe jajko - o masie 50 g - ma niecałe 70 kilokalorii (kcal). Jednak jajko po obróbce termicznej zmienia swoją kaloryczność oraz wartości odżywcze:
- jajko ugotowane na twardo w 50 g dostarcza około 78 kcal,
- jajko na miękko - najzdrowsza wersja - w 60 g zawiera około 88 kcal;
- jajko sadzone smażone na łyżeczce oliwy dostarcza około 125 kcal (kaloryczność zależy od tłuszczu wybranego do smażenia);
- jajko w koszulce - czyli tzw. jajko poche - o masie 50 g dostarcza około 72 kcal,
- duża jajecznica to około 91 kalorii (zależy od wybranego do smażenia tłuszczu a także dodatków);
- omlet z jednego dużego jajka to około 94 kalorii (zależy od wybranego do smażenia tłuszczu a także dodatków).

Jajka sycą na długo
Jajka są bogate w białko, dzięki czemu dają uczucie sytości na dłużej. Białko pozytywnie wpływa na hormony sytości, takie jak cholecystokinina, która pomaga hamować opróżnianie żołądka, dzięki czemu jesteśmy syci na dłużej. Białka są również trawione dłużej niż węglowodany, ponieważ są stosunkowo dużymi cząsteczkami, których rozkład na aminokwasy wymaga sporo pracy. za niepotrzebne kalorie. Badania pokazały, że osoby, które jadły śniadanie na bazie jajek spożyły aż o 400 kalorii mniej w ciągu 24 godzin po śniadaniu niż grupa bez jajek.