
Jak przedłużyć świeżość szparagów? Oto skuteczny trik
Pęczek szparagów warto wstawić do wysokiego naczynia - tak jak bukiet kwiatów. Można wykorzystać słoiki lub butelkę PET po napojach (z obciętą szyjką). Każdy pęczek szparagów potrzebuje osobnego pojemnika. Końce szparagów obcinamy. Słoik wypełniamy zimną wodą - wystarczy tyle, żeby końcówki szparagów były zanurzone. Naczynie ze szparagami wstawiamy do lodówki. Jeśli nie ma miejsca na drzwiach, można je postawić na dolnej półce. Wodę należy zmieniać codziennie. W taki sposób szparagi można przechowywać przez tydzień a nawet dłużej.

Tak należy przechowywać szparagi
Końce szparagów można też owinąć w wilgotną ściereczkę lub wilgotny ręcznik papierowy, włożyć do lodówki w pozycji leżącej i kontrolować, żeby ściereczka nie wyschła.

Czy szparagi można mrozić?
Zielone szparagi można zamrozić. Białe mają w sobie więcej wody. Sezon na szparagi jest dosyć krótki, więc by cieszyć się ich smakiem zimą, szparagi można zamrozić.
Jak mrozić szparagi? Warzywa należy umyć, odciąć końce (można je też obrać) i dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub odłożyć na 2 godziny - powinny naprawdę dobrze wyschnąć. Tak przygotowane szparagi należy przełożyć do torebki na mrożonki, wypełniając ją możliwie ciasno i zamknąć szczelnie. Woreczek ze szparagami trzeba najpierw włożyć do lodówki na 3 godziny a dopiero potem przełożyć do zamrażarki.
Warto pamiętać, że po rozmrożeniu nie będą już tak jędrne jak świeże szparagi.

Jeżeli kupujemy szparagi w sezonie (od połowy kwietnia do połowy lipca), na pewno będą młode! Kupując warto sprawdzić, czy są odpowiednio sprężyste i czy mają zamknięte główki – to najlepsza oznaka świeżości. Takie szparagi dłużej pozostaną świeże.