5 z 9

fot. Unsplash.com
Przygotowanie owoców
Rozdrobnij owoce – możesz je rozgnieść lub pokroić na mniejsze kawałki.
6 z 9

fot. Unsplash.com
Zalewanie wodą
Zalej wodą – umieść jabłka w pojemniku (słoiku czy wiaderku, w zależności od ilości) i zalej wodą w proporcji 1:2.
7 z 9

fot. Unsplash.com
Proces fermentacji uwalnia cenne składniki
Odstaw na ok. 10 dni, co kilka dni zamieszaj miksturę - zajdzie w niej proces fermentacji.
Fermentacja jabłek uwalnia składniki odżywcze, dzięki czemu roślina łatwo je przyswaja z gleby przez korzenie. Możesz dodać cukier lub drożdże – przyspieszy to fermentację i wzbogaci nawóz o dodatkowe substancje odżywcze.
8 z 9

fot. Unsplash.com
Jak stosować jabłkową miksturę?
Gotowy nawóz najlepiej rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10 i już można podlewać nim rośliny.
Miksturę stosuj raz na dwa tygodnie. Jednak uważaj, by nie przesadzić z ilością - nadmiar może zakwasić glebę.