
Okrywanie - kopczykowanie
Kopczykowanie to jeden ze sposobów na okrywanie winorośli przed zimą. Krzew winorośli u nasady obsypujemy trocinami (można też użyć ziemi). Kopczyk powinien mieć około 30 cm wysokości.

Okrywanie po odwiązaniu z podpór
Nadziemną część winorośli można odwiązać z podpór, następnie bardzo delikatnie - by nie połamać i nie uszkodzić pędów - przygiąć do podłoża i obsypać ziemią. To zabezpieczy roślinę przed niskimi temperaturami. Dodatkowo, zanim nasypiemy warstwę ziemi, można okryć pędy np. agrowłókniną czy matą słomianą.

Okrywanie - kopczykowanie
Zdejmowanie pędów z podpór jest czasochłonne. Można wykorzystać sposób zabezpieczania przed zimą bez ściągania pędów. Należy je wówczas owinąć różnymi materiałami, na przykład agrowłókniną czy matą słomianą.