
GRZANE WINO MOŻE POPRAWIĆ PAMIĘĆ
Zawartość resweratrolu w winie jest korzystna także dla pamięci. Badani wykazały, że związek ten może chronić przed chorobą Alzheimera.

GRZANE WINO NA ZDROWE KOŚCI
Według badań kobiety, które spożywały około 11 gramów wina dziennie, zgłaszały lepszą gęstość mineralną kości w porównaniu do osób niepijących lub pijących więcej.
Kluczowy jest więc umiar w spożywaniu alkoholu.

GRZANE WINO MOŻE POMÓC OBNIŻYĆ POZIOM CHOLESTEROLU
To świetna wiadomość, ale zdolność do obniżania poziomu cholesterolu zależy od rodzaju czerwonego wina (lub soku z czerwonych winogron), które używamy.
Badania wykazały, że czerwone winogrona Tempranillo – używane do produkcji niektórych czerwonych win, takich jak Rioja – mogą faktycznie mieć znaczący wpływ na poziom cholesterolu.
Naukowcy odkryli, że u uczestników badania, którzy spożywali ten sam suplement winogronowy znajdujący się w czerwonym winie, poziom LDL (czyli tzw. "złego" cholesterolu) spadł.

GRZANE WINO MOŻE ZMNIEJSZYĆ RYZYKO UDARU
Taniny z czerwonego wina, czyli substancje, które sprawiają, że napój przybiera rubinowoczerwony kolor, zawierają resweratrol, który pomaga usuwać substancje chemiczne odpowiedzialne za powstawanie zakrzepów krwi. To z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru.
Badania pokazują, że wypijanie jednej lampki grzanego wina dziennie może zmniejszyć to ryzyko, jednak równocześnie picie więcej niż dwóch lampek dziennie sprawia, że ryzyko udaru bardzo gwałtownie wzrasta!