Z tego robi się jagodzianki
Jagodzianka to nic innego jak drożdżowa bułka z kruszonką lub lukrem na wierzchu, nadziewana jagodami. Najlepsze jagodzianki dostaniemy latem, między czerwcem a sierpniem, gdy jest sezon na jagody, a producenci wyrobów cukierniczych mają dostęp do świeżych owoców.
Jagodzianki - kaloryczność, wpływ na zdrowie
Jagodzianka to przekąska wysoce kaloryczna - jedna bułka ma około 379 kcal. Powoduje szybki wzrost glukozy we krwi, powinny więc uważać na nią osoby chorujące na otyłość, choroby krążenia czy cukrzycę typu drugiego. Częste spożywanie jagodzianek może również przyczyniać się do podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi.
- Przeczytaj także: Zioła na cholesterol - takie z nich są najlepsze. Tak obniżyć cholesterol domowymi sposobami
Tak rozpoznasz dobrą jagodziankę
Dobra jagodzianka jest obficie wypełniona nadzieniem, a jego kolor powinien być fioletowo-niebieski. Jagody muszą być świeże, w przeciwnym razie tracą swój smak i aromat. Nadzienie powinno być luźne, nie zaś ciągnące się i żelujące. Zapytaj w piekarni o skład ciasta - zdrowszym i smaczniejszym wyborem będzie jagodzianka przygotowana na maśle.
Takich jagodzianek nie jedz. Uważaj na taki kolor nadzienia
Wiemy już, jak rozpoznać dobrą jagodziankę. Jakich jagodzianek powinniśmy zaś unikać? Ważny jest kolor nadzienia:
