
Napar lub wywar z liści laurowych
Napar jest bardzo łatwy do przygotowania. Pokrusz 5 suszonych liści laurowych i zalej szklanką wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. .
W przypadku wywaru, 5 rozdrobnionych liści wrzuć do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Odstaw do wystygnięcia, możesz przecedzić.
Zobacz wskazówki, jak prawidłowo przygotować napar i wywar >>

Napar i wywar - jak przygotować
By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy wrzącą wodą, a naczynie przykrywamy na około piętnaście do dwudziestu minut. W tym czasie napar "naciąga", czyli do wody przechodzą składniki lecznicze. Napar musi zostać spożyty w dość krótkim czasie po przygotowaniu - w ciągu dwudziestu czterech godzin.
Wywar stosowany jest szczególnie w przypadku twardych części roślin, takich jak łodygi i korzenie. Surowiec należy poddać działaniu wysokiej temperatury. Wrzuć liście do garnka, zalej wodą i doprowadź wodę do wrzenia. W ten sposób powstaje wywar bogaty w cenne składniki aktywne. Wywar powinien być spożyty jak najszybciej po przygotowaniu. Przed zagotowaniem liście należy moczyć przez około pół godziny. Gdy woda się zagotuje, trzeba zmniejszyć gaz i gotować jeszcze trochę wywar na małym ogniu, by wydobyć moc rośliny.