
BIAŁA KAWA Z CUKREM
Jeśli zamiast czarnej kawy pijesz kawę ze śmietanką i cukrem - może to mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Dużo zależy od tego, ile jest tych dodatków. Eksperci twierdzą, że umiarkowane ilości cukru w diecie są w porządku, ale przesadzanie za każdym razem, gdy masz ochotę na coś słodkiego, może się z czasem kumulować. Wraz z wiekiem można zaobserwować znaczny wzrost poziomu cukru we krwi, stany zapalne i wiele innych schorzeń. Badania wykazały również, że spożywanie większych ilości dodanego cukru wiązało się z większym osłabieniem u osób starszych.
Regularne spożywanie zbyt dużej ilości cukru może również przyczynić się do szybszego starzenia się skóry. Kiedy spożywasz zbyt dużo cukru, może on tworzyć AGE (zaawansowane produkty końcowe glikacji), które niszczą poziom kolagenu w skórze, przyczyniając się w ten sposób do zmniejszenia elastyczności w miarę upływu czasu.

STOSOWANIE SZTUCZNYCH SŁODZIKÓW
Wydawać by się mogło, że dobrym pomysłem jest słodzenie kawy słodzikiem zamiast cukru. W rzeczywistości słodziki mają poważny wpływ na długoterminowe zdrowie. Nie tylko są pozbawione składników odżywczych, ale nieodżywcze słodziki, takie jak sukraloza i aspartam, mogą szkodzić poziomowi insuliny i zdrowiu jelit, co wpływa na wszystkie ważne szlaki w organizmie i prowadzi do ogólnie większej chęci na słodycze przez cały dzień.