5 z 8

fot. pixabay
Fasolka szparagowa i alergie krzyżowe
Oczywistym jest, że osoby mające alergię na fasolkę nie powinny jej spożywać. Warto jednak zaznaczyć, że fasolka wchodzi w reakcje krzyżowe z niklem. Zatem osoby mające uczulenie na ten metal nie mogą jej jeść.
6 z 8

fot. pixabay
Fasolka a choroby tarczycy
Fasolka szparagowa zawiera goitrogeny, które niekorzystnie wpływają na pracę tarczycy. Po jej ugotowaniu ich ilość spada, nie mniej jednak osoby z niedoczynnością tego gruczołu nie powinny jeść jej zbyt dużo.
7 z 8

fot. pixabay
Fasolka szparagowa a problemy trawienne
Fasolka szparagowa, jak wszystkie warzywa strączkowe, zawiera sporo błonnika i ma działanie wzdymające. W związku z czym osoby cierpiące na wzdęcia, biegunki, czy inne dolegliwości pokarmowe powinny zrezygnować z jej jedzenia.