
Kawa zbożowa to napój, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kawę w diecie wielu osób. Jej główne zalety to brak kofeiny oraz bogaty skład odżywczy. A kto nie powinien pić kawy zbożowej? Zobaczcie na kolejnych zdjęciach >>>

Nietolerancja glutenu – kiedy kawa zbożowa nie jest dla cebie
Osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać kawy zbożowej, gdyż większość dostępnych na rynku mieszanek zawiera ziarna, które są źródłem tego alergenu.
Konsumpcja produktów zawierających gluten przez osoby z nietolerancją może prowadzić do nieprzyjemnych objawów, takich jak bóle brzucha, wzdęcia czy problemy trawienne.

Cukrzyca a kawa zbożowa – czy to bezpieczne połączenie?
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, kawa zbożowa może nie być najlepszym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą. Napój ten może prowadzić do szybszych wahań poziomu cukru we krwi, co jest niepożądane w przypadku tej choroby.
Osoby z cukrzycą powinny dokładnie monitorować swoją dietę i być ostrożne z produktami o wysokim indeksie glikemicznym.

PCOS i kawa zbożowa – czy warto ograniczyć?
Zespół policystycznych jajników (PCOS) to kolejny stan, przy którym spożywanie kawy zbożowej może wymagać ograniczenia.
Ze względu na możliwe wpływanie na poziom cukru we krwi oraz insulinooporność, osoby z PCOS powinny szczególnie uważać na produkty, które mogą zaburzać ich gospodarkę hormonalną i cukrową.