
Sezon na grzyby trwa w pełni, a więc w lasach można spotkać coraz więcej osób z koszami i wiaderkami. Wraz z nimi przybywa także przypadków zatruć. Podpowiadamy, na jakie grzyby należy szczególnie uważać przy zbiorach.
Te trujące grzyby są bardzo podobne do jadalnych. Zobacz w naszej galerii, o jakie gatunki grzybów chodzi.

Goryczak żółciowy
Ze względu, że jego kapelusz wpada w brązowy odcień, często bywa mylony z borowikiem. Borowik ma jednak kapelusz wpadający w głęboki brąz oraz zdecydowanie jaśniejszy i bardziej jednolity trzon.
Choć goryczak żółciowy nie jest śmiertelnie trujący, może powodować dolegliwości gastryczne.
Lisówka pomarańczowa
Jak widać na zdjęciu poniżej, jest bardzo podobna do kurki, czyli pieprznika jadalnego. Ma jednak bardziej elastyczne, gęściej ułożone i delikatne blaszki. Trzon lisówki także jest węższy i drobniejszy, z kolei kapelusz szerszy i o regularnym, podwiniętym brzegu (u kurki jest on bardziej pofałdowany).

Muchomor wiosenny
Muchomor wiosenny bywa mylony z pieczarką polną. W odróżnieniu od niej jest cały biały i bardziej smukły (pieczarka jest bardziej przysadzista i ma na powierzchni ciemniejsze przebarwienia, blaszkę ma brązową). Muchomor można także odróżnić po pierścieniu oraz bulwie i pochwie u korzenia.