
Kasza jaglana, kasza kukurydziana, chleb pszenny, płatki śniadaniowe, płatki ryżowe i ryż biały zaliczają się do grona produktów, których powinny unikać osoby chore na cukrzycę.

Drożdżówki
Celem diety cukrzycowej jest osiągnięcie i utrzymanie prawidłowego lub bliskiego normy stężenia glukozy w surowicy krwi. Odpowiednia dieta może zapobiec wielu groźnych powikłań choroby.
Dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2 zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Wynika to z tego, iż produkty o wyższym indeksie IG szybciej ulegają strawieniu, czego efektem jest gwałtowny wzrost, a następnie spadek stężenia glukozy we krwi.

Owoce
Arbuz, dojrzałe banany, owoce z puszki, owoce suszone.

Podstawą świadomego żywienia w cukrzycy są zdrowe, regularne posiłki, odpowiednie nawodnienie, a także aktywność fizyczna.
Chleb razowy, makaron z pełnych ziaren, surowe warzywa i owoce, naturalny namiar i w umiarkowanej ilości orzechy, pestki i tłuszcze roślinne powinny być włączone w jadłospis osoby chorującej na cukrzycę.