
Nietypowe ogórki kiszone
Wypróbuj nasz oryginalny przepis na kiszone ogórki, a na pewno będziesz je robić stale! Dokładny przepis znajdziesz na kolejnych slajdach.

Składniki na ogórki kiszone
Podane składniki wystarczą na przygotowanie jednego dużego słoika kiszonki: ok.3-5 ogórków (zależnie od ich wielkości), 1 czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 1 plasterek limonki, gałązka kopru, opcjonalnie po kilka ziarenek gorczycy i czarnego pieprzu. Zalewa: 1 litr wody, 1 łyżka soli.

Przygotowanie ogórków kiszonych – część 1
Do wyparzonych słoików wsadź czosnek, koper, limonkę, ziarenka gorczycy i pieprzu. Następnie ogórki i paprykę umyj i pokrój wedle uznania (np. w słupki lub plasterki), a następnie przełóż do słoików.

Przygotowanie ogórków kiszonych – część 2
W gorącej wodzie rozpuść sól i przygotowanym roztworem zalej ogórki, tak by były całkowicie przykryte. Szczelnie zakręć słoiki i odstaw je w ciepłe miejsce.