
Ogórki kiszone powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Są bogate w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Dodatkowo to przekąska niskokaloryczna (w 100 gramach ogórków kiszonych jest tylko 11 kcal), zawierająca mało tłuszczu i dużą ilość błonnika. Ogórki kiszone mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pomagają w wielu dolegliwościach i warto je jeść - szczególnie samodzielnie przyrządzone.
Jak się okazuje, warto jeść ogórki kiszone, ponieważ mogą mieć one bardzo dobry wpływ na zdrowie. Jakie są zalety i wady spożywania ogórków kiszonych? Co dzieje się z Twoim ciałem, gdy jesz ogórki kiszone? Eksperci wymieniają wiele skutków.
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy jemy ogórki kiszone? Jakie są możliwe skutki spożywania ogórków kiszonych - te dobre i złe? Zobacz koniecznie na kolejnych slajdach >>>>>

OGÓRKI KISZONE SĄ NISKOKALORYCZNE
Ogórki kiszone są polecane w dietach odchudzających. Mają one bowiem bardzo niewiele kalorii, za to sporo błonnika, który daje uczucie sytości. Dodatkowo pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody i wspomagają oczyszczanie z toksyn.

OGÓRKI KISZONE WSPOMAGAJĄ PRACĘ UKŁADU POKARMOWEGO
Ogórki kiszone sprawdzą się w diecie osób, które mają kłopoty z układem pokarmowym i prawidłową przemianą materii - wspomagają pracę układu pokarmowego, mogą zapobiegać zaparciom.
Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i biegunkom, normalizując pracę jelit i oczyszczając je.

OGÓRKI KISZONE OBNIŻAJĄ CHOLESTEROL
Ogórki kiszone mogą obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.