
To dzieje się z organizmem, gdy jesz barszcz czerwony. Zaskakujące skutki!
Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych polskich zup. Barszcz czerwony należy do najbardziej dietetycznych dań na wigilijnym stole. Jest także bardzo zdrowy ze względu na jego główny składnik – buraki.
Tę aromatyczną zupę podaje się najczęściej z uszkami, pasztecikami czy tłuczonymi ziemniakami, ale wiele osób lubi wypić po prostu kubek czystego barszczu - czyli zupy przyrządzanej na wywarze z buraków i kości, zaprawianej kwasem burakowym.
Choć w Polsce czerwony barszcz to niezwykle popularna zupa, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jakie niesamowite właściwości posiada.
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy jemy barszcz czerwony? Eksperci wymieniają wiele skutków. Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych jedzenia czerwonego barszczu. Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

To dzieje się z organizmem, gdy jesz barszcz czerwony. Zaskakujące skutki!
BARSZCZ CZERWONY NA ODCHUDZANIE
Sam barszcz czerwony bez dodatków ma bardzo mało kalorii. Barszcz czerwony należy do najbardziej dietetycznych dań na wigilijnym stole. 200 ml barszczu to zaledwie 35 kalorii.

To dzieje się z organizmem, gdy jesz barszcz czerwony. Zaskakujące skutki!
BARSZCZ CZERWONY POPRAWIA ODPORNOŚĆ
Wywar z buraków jest naturalnym probiotykiem, który poprawi odporność organizmu.

To dzieje się z organizmem, gdy jesz barszcz czerwony. Zaskakujące skutki!
BARSZCZ CZERWONY CHRONI PRZED NOWOTWORAMI
Barszcz czerwony jest wyjątkowym źródłem betainy - antocyjanu, który jest naturalnym barwnikiem odpowiadającym za czerwony kolor. Jest to przeciwutleniacz, który skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do rozwoju komórek nowotworowych.