
Triki na mole spożywcze - domowe sposoby
Mole kuchenne potrafią być prawdziwym utrapieniem. Tak się pozbędziesz moli kuchennych - zobacz teraz w galerii sprawdzone sposoby na mole. ►

Mole spożywcze - gdzie żerują?
Mole spożywcze żerują na ziarnach zbóż i ich przetworach, wyrobach cukierniczych i czekoladzie, nasionach roślin, ziołach, orzechach, suszonych warzywach i owocach.
Produkty, na których żerują, mole zanieczyszczają odchodami, przędzą i martwymi osobnikami.

Masz mole? Wyrzuć zakażone produkty!
Wszystkie produkty, w których mogą znajdować się jaja i larwy, należy wyrzucić. Zakażone produkty można rozpoznać po pajęczynkach wewnątrz opakowań. Niewskazane jest usuwanie wyłącznie nici, gdyż jaja z całą pewnością znajdują się w całej zawartości opakowania.

Porządnie wyczyść szafki. Użyj suszarki!
Opróżnione już szafki i pojemniki dokładnie umyj detergentami lub wodą z octem. Najlepiej umyć także te pojemniki, w których nie znaleźliśmy larw. Najwięcej uwagi należy poświęcić na rogi szafek. Po umyciu szafek warto także odkurzyć ich tyły.
Mole bardzo nie lubią wysokich temperatur, dlatego dobrze jest szafki, w których znajdowała się zainfekowana żywność, suszyć przy pomocy suszarki do włosów. By usunąć dorosłe osobniki i jaja, należy ustawić suszarkę na możliwie największą temperaturę.