
Obalamy kolejne mity - trujące grzyby po posoleniu żółkną. Zmiana koloru wcale nie jest powodowana przez trujące związki! Zabarwienie cebuli podczas gotowania, kolejna błędna metoda rozpoznawania gatunków trujących. Cebula ciemnieje pod wpływem naturalnego składnika, który znajduje się w tym warzywie.
Między bajki można też włożyć metodę srebrnej łyżeczki, która - w towarzystwie grzybów trujących - ciemnieje. Związane jest to z obecnością związków siarki (z reguły nie są trujące).
KOLEJNE INFORMACJE O TRUJĄCYCH GRZYBACH I BEZPIECZNYM GRZYBOBRANIU W DALSZEJ CZĘŚCI GALERII.

MUCHOMOR ZIELONAWY SROMOTNIKOWY
Grzyb silnie trujący! Spożycie nawet 30 g może nawet skończyć się śmiercią. Muchomor ten jest odpowiedzialny za większość śmiertelnych zatruć grzybami na świecie.
Jego toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała.
Rozpoznasz go po zielonkawym kapeluszu o średnicy 6-12 cm i białych blaszkach na trzodzie. Kolor trzonu biały z odcieniem żółtawo-zielonkawym, posiada wyraźny, zwisający pierścień.
Gatunek ten cechuje słodkawy zapach.

ZASŁONIAK RUDAWY
Zasłoniak rudawy był powodem głośnego zatrucia dwóch bydgoszczanek.
Przypomnijmy, trzy lata temu, matka i córka wybrały się na grzyby w Bory Tucholskie. Myślały, że jedzą dość podobne kurki. Szesnastolatka trafiła do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, jej stan był taki poważny, że dziewczynę wprowadzono w stan śpiączki farmakologicznej.
Gatunek ten ma szorstki kapelusz o soczysto brązowo-pomarańczowej barwie. Na spodniej części rzadkie rdzawobrązowe blaszki. Jego trzon jest żółtawy.
Objawy zatrucia zasłoniakiem występują nawet po kilkunastu dniach od spożycia.

MUCHOMOR PLAMISTY
Muchomor plamisty przypomina młodą kanię, spotkamy go w lasach liściastych. Zatrucie nim przypomina stan upojenia alkoholowego (ostre biegunki, wymioty, halucynacje z napadami radości i szału, drgawki, nawet zgon).
Ma szarobrązowy kapelusz z białymi plamkami oraz białe, gęste blaszki i charakterystyczny pierścień na trzonie. Smak lekko mdły, zapach przypominający surowego ziemniaka lub rzodkiew.