Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Znamy rywala Jakuba Rzeźniczaka na Clout MMA! Piłkarz wkracza w świat freak fightów

Znamy rywala Jakuba Rzeźniczaka na Clout MMA! Piłkarz wkracza w świat freak fightów

Pierwsza sesja nowej Rady Gminy. Po 34 latach nastąpiła zmiana warty

NOWE
Pierwsza sesja nowej Rady Gminy. Po 34 latach nastąpiła zmiana warty

Polecamy

Legia na kolanach. Goncalo Feio: Nie będę szukał wymówek

O TYM SIĘ MÓWI
Legia na kolanach. Goncalo Feio: Nie będę szukał wymówek

European Le Mans Series. Team Kubicy trzeci we francuskim Le Castellet

European Le Mans Series. Team Kubicy trzeci we francuskim Le Castellet

Wasp. Małe światy - jedna z najstarszych bohaterek Marvela dostaje drugie życie

Wasp. Małe światy - jedna z najstarszych bohaterek Marvela dostaje drugie życie