Uczniowie wciąż są pod wrażaniem zajęć organizowanych w ramach projektu.
Zagraniczne praktyki
Jednym z jego założeń był wyjazd na zagraniczne praktyki. W tym roku z takiej możliwości skorzystało dziesięcioro uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w specjalności hotelarskiej: Dominika Rybicka, Sandra Tomaszewska, Marcelina Zielińska, Dorota Magalska, Emilia Figurska, Małgorzata Jędrzejewska, Daria Szczech, Kinga Korczyńska, Kewin Suchocki oraz Hubert Kurgan.
Miesięczne praktyki uczniowie odbywali w hotelach w niemieckim landzie Turyngia. Pracowali zarówno w kuchni, jak i przy obsłudze klientów przez osiem godzin dziennie, pięć dni w tygodniu.
- Nasza praca polegała głównie na obsłudze bufetu i przygotowaniu potraw - mówi Dominika Rybicka. - Nauczyłam się robić niemieckie dania. Posmakowałam też wielu niemieckich potraw przyrządzonych w inny sposób niż nasze - dodaje.
Dorota Magalska dodaje: - Pracowałam głównie z pokojówkami. Przygotowywałam pokoje dla gości oraz dbałam o czystość w hotelu. Dla mnie nie była to ciężka praca, choć musiała być wykonana według przyjętych w hotelu standardów.
- Na początku nie było mi łatwo, ponieważ kilka osób wydawało mi różne polecenia i w końcu nie wiedziałam kogo słuchać, a przy tym miałam duży stres przed mówieniem w obcym języku - mówi Małgorzata Jędrzejewska. - Z każdym dniem było coraz lepiej i podobało mi się tak bardzo, że mogłabym tam zostać dłużej - dodaje.
Długotrwałe przygotowania
Do mówienia w obcym języku przygotowywali się systematycznie od marca. Karolina Pasternacka, nauczycielka języka niemieckiego przeprowadziła kurs języka niemieckiego z naciskiem na słówka z branży gastronomicznej i hotelarskiej. Dariusz Maśliński, nauczyciel historii natomiast opowiedział uczniom o zwyczajach i tradycjach w poszczególnych landach Niemiec.
Dyrektor szkoły Barbara Bober nauczyła młodzież wykształcenia umiejętności skutecznego rozwiązywania konfliktów i zdobycia kompetencji koniecznych w kontaktach z pracodawcą. Przed wyjazdem uczniowie poznali również zasady udzielania pierwszej pomocy.
Agro Pomorska odcinek 67.
