
Kuchnia PRL: lata 60., 70., 80., 90.
W mieszkaniach z czasów PRL kuchenne pomieszczenia miały swój niepowtarzalny klimat. Miano kultowych już mebli czy sprzętów zyskały mleczny kredens, wesfalki, prodiż i koszyczki z uchwytami do szklanek. Oto, jak kiedyś wyglądały kuchnie naszych babć. Zobacz na kolejnych slajdach >>>>

Prodiż - prawa ręka gospodyni w PRL
Prodiż był odpowiedzią na brak elektrycznych piekarników. Można w nim było przygotować niemal wszystko - i mięsa, i ciasta. Smak tych potraw był niepowtarzalny, co wielu z nas wspomina dziś z rozrzewnieniem.

Wesfalka
Kuchnia opalana drewnem lub węglem była w PRL-u podstawowym sprzętem służącym do przygotowywania potraw. Kuchenki gazowe pojawiły się dużo później.

Kawa w koszyczkach
W latach 70. i 80. kawa była rzadkością, a jeśli już była dostępna, to często była podawana w cienkiej szklance i koszyczku z uchwytem.