
Produkty przetworzone
Podobnie, jak w przypadku mięsa, tak i roślinne produkty przetworzone kupimy w różnych cenach oraz z rozmaitym składem. Zazwyczaj to produkty sojowe lub zawierające różne białka roślinne (zwłaszcza pszeniczne lub pochodzące z groszku), często z dodatkiem roślin strączkowych.W supermarketach bez problemu kupimy kotlety sojowe, sznycle z białka roślinnego, wegeparówki i "szynkę" roślinną. Wiele osób niepokoi poziom przetworzenia tych produktów - jednak osoby, które do tej pory żywiły się przemysłowo produkowaną wędliną, nie powinny mieć przed nimi oporów.

Fasola
Fasola, zarówno biała, jak i czerwona, nadaje się do wielu kulinarnych eksperymentów. Nie będzie ciężkostrawna, jeśli zastosujemy starą babciną metodę moczenia jej w gorącej wodzie i kilkukrotnego dolewania do niej wrzątku. Oprócz zupy fasolowej i farszów do potraw meksykańskich, z fasoli zrobimy bardzo dobre pasztety i kotlety do burgerów. Biała fasola znakomicie smakuje upieczona z jabłkiem i majerankiem - to przepis idealny dla miłośników smaku świątecznej kaczki z jabłkami.

Kalafiory i brokuły
Kalafiory i brokuły zastąpią mięso w zupach, gulaszach i farszach. Brokuły świetnie komponują się z makaronami i sosami, natomiast na bazie kalafiorów przyrządzimy "podrabiane"... skrzydełka z kurczaka.