Szczególnie popularne w kosmetologii stały się surowce dotychczas kojarzone raczej z produktami spożywczymi, czyli kawa lub kakao czy owoce. I nie bez powodu, gdyż udowodniono, że zawarte w nich substancje aktywne m.in. alkaloidy purynowe czy polifenole wywierają korzystny wpływ na naszą skórę, pomagają redukować nadmiar tkanki tłuszczowej i cellulit. Dlatego znajdują zastosowanie w recepturach preparatów kosmetycznych.
Dobroczynna żurawina
Żurawina, która znana jest nie tylko ze wspaniałych walorów smakowych jako dodatek do wielu potraw, ale również ceniona jest w medycynie naturalnej, jako roślina o licznych właściwościach leczniczych. Poza właściwościami bakteriobójczymi jest fantastycznym antyoksydantem, zapobiega starzeniu się skóry i za sprawą najcenniejszych kwasów tłuszczowych typu Omega odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu tkanek. Dlatego stała się składnikiem zabiegu na twarz dla cery dojrzałej opracowanego przez dr Irenę Eris.