Zdrowa żywność podbija Bydgoszcz. Ekolandia na wyspie [zdjęcia]
Agata Wodzień
Pajda chleba, smalec i górek - czego trzeba więcej?
Musztarda piernikowa, chrzan z gruszką i cynamonem, ocet z kwiatów czarnego bzu, śmietanówka czy klasyczna pajda chleba ze smalcem i ogórkiem - przez 2 dni przekonują bydgoszczan do ekologicznej żywności. Ekolandia to jarmark, który odbywa się w Bydgoszczy 1 i 2 sierpnia na Wyspie Młyńskiej. Pojawili się wystawcy z całego regionu. Kupić można miody z Borów Tucholskich i terenów Dolnej Wisły czy zasmakować w nalewce śmietanówce z Sadek, którą promuje Stowarzyszenie Miłośników Kultury Krajeńsko-Pałuckiej. Ekologia spod Strzechy, a konkretnie z Lubicza kusi sokiem z płatków z płatków róży czy musztarda piernikową.