4 z 9
Poprzednie
Następne
Zdrowe jedzenie też może zabić? Tego nie jedz i nie pij w nadmiernych ilościach
Papryczka chilli
W tym miejscu mogłaby się znaleźć dowolna, ostra papryczka, bowiem to zawarta w niej kapsaicyna może być niebezpieczna dla naszego zdrowia.
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak. Jest stosowana w niezabijającej broni chemicznej, takiej jak gaz pieprzowy.
Śmiertelna dawka:
Dawkę śmiertelną kapsaicyny oszacowano na około 56-512 mg/kg masy ciała (w zależności od źródła), co klasyfikuje ją jako substancję średnio toksyczną.
By narazić swoje życie na niebezpieczeństwo, należałoby spożyć 1,3 kg papryki chilli. Podobno zjedzenie takiej dawki kapsaicyny jest fizycznie niemożliwe - prędzej dojdzie do omdlenia, niż uduszenia.