Pomóc może dobrze zaplanowana, ubogokaloryczna dieta oraz regularny wysiłek fizyczny. Ważne jest przy tym, aby utrata niepotrzebnych kilogramów następowała stopniowo, nie poprzez głodówkę czy inną dietę-cud, ale pod opieką lekarza czy we współpracy z dietetykiem. Należy też wyznaczyć sobie cele długoterminowe, np. schudnięcie o 20 kg w ciągu roku, a później rozpisać je na poszczególne miesiące i tygodnie np. 0,5 kg na tydzień.
Praktyczne porady:
- szukaj na opakowania produktów spożywczych informacji o liczbie kalorii;
- więcej gotuj, mniej smaż;
- jedz mniej pokarmów bogatych w tłuszcze np. tłustych wędlin czy smażonego kurczaka;
- ogranicz lub rezygnuj z pokarmów bogatych w energię (kalorie) takich jak: ciastka, cukierki, makarony;
- jedz więcej warzyw, owoców, pełnoziarnistego pieczywa;
- zamień talerz na mniejszy, jedz mniejsze porcje, nie pozwalaj sobie na dokładkę
- nie omijaj posiłków - jedz mniej a częściej
- poświęcaj przynajmniej 30 minut na aktywność fizyczną